Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(1306 niezalogowanych)
7 Postów

(misiu73)
Wiking
chcialbym ci tylko przypomniec ze te przyglupy w rzadzie to w wiekszosci twoi rowiesnicy,wychowani jak i ty/ja z reszta tez/ przez system ktory takze wszystko wiedzial najlepiej....jak ta wiedza sie skonczyla wiemy.
chcesz powiedziec przez to ze tutaj wychowuje sie dzieci na doroslych rozgarnietych inteligentnych zaradnych obywateli.....

Rozgarniętych,inteligętnych,zaradnych..... chyba ci się coś pomyliło!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
Hania S
(hania656)
Wiking
zgadzam sie z Gabrielem - bzdury!! tylko zastanawiam sie po co kurczowo trzymają sie tu ludzie którym jest tu tak źle, mieszkaja wsród barbażyńców??? Czy pieniądze są tego warte???? Po raz kolejny pozdrawiam pesymistów
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
hania656 napisał:
zgadzam sie z Gabrielem - bzdury!! tylko zastanawiam sie po co kurczowo trzymają sie tu ludzie którym jest tu tak źle, mieszkaja wsród barbażyńców??? Czy pieniądze są tego warte???? Po raz kolejny pozdrawiam pesymistów

tak tak,guru rzekl i tak napewno jest

odpowiedz na twoje pytanie ;
BO NIE WYSIADA SIE ZE STATKU W POLOWIE REJSU....nawet jesli folder reklamowy okazal sie zwykla bzdura.... to jesli chodzi o mnie

inni;moze nie maja do czego wracac
nie maja z czym wracac
maja kredyt /dlugi do splaty w pl
sa masochistami....
itd. ilu ludzi tyle powodow,

tobie sie tu w 100%podoba a mnie tylko w 50%,to co mam byc rano w pracy tutaj a wieczorem w pl?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
kryss napisał:... NIE WYSIADA SIE ZE STATKU W POLOWIE REJSU....
inni;moze nie maja do czego wracac
nie maja z czym wracac
maja kredyt /dlugi do splaty w pl
sa masochistami....
itd. ilu ludzi tyle powodow,...

Tylko nie wiem dlaczego , zmieniasz punkt ciężkości tego konkretnego problemu , zawartego w nazwie Tego tematu .
Nie chodzi o Wolnych ludzi bez rodzin /w sensie , ...TU W NORGE... / tylko o ludzi którzy decydują się być Tu razem , włącznie z MAŁYMI dziećmi do lat 12 - 16 ....
Bez podstawowej znajomości , Norweskiego Prawa Rodzinnego i z WYPACZONYMI nawykami wychowawczymi nabytymi w Polsce ...!!! .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
gabrys-no tak.
zadalem ci juz to pytanie/nie odpowiedziales/
wiec ponowie;jakim ty byles rodzicem w swietle norweskiego prawa rodzinnego?
jaka byla twoja znajomosc jezyka zwyczajow,prawa,karnego ,celnego,rodzinnego,skarbowego,prawa pracy, miesiac /rok/po przyjezdzie tutaj, a jaka jest teraz?/tak wiem rodzinne ciebie nie dotyczy/
i jeszcze jedno;dlaczego na wiekszosc podstawowych przynajmniej ,ww. zagadnien mozna znalezc informacje w jez.polskim,natomiast,o bv i prawie rodzinnym nie ma?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
kryss napisał:...jakim ty byles rodzicem w swietle norweskiego prawa rodzinnego?
jaka byla twoja znajomosc jezyka zwyczajow,prawa,karnego ,celnego,rodzinnego,skarbowego,prawa pracy, miesiac /rok/po przyjezdzie tutaj, a jaka jest teraz?/tak wiem rodzinne ciebie nie dotyczy/
i jeszcze jedno;dlaczego na wiekszosc podstawowych przynajmniej ,ww. zagadnien mozna znalezc informacje w jez.polskim,natomiast,o bv i prawie rodzinnym nie ma?
---
Moje dzieci były wychowywane zgodnie z Polskim Prawem Rodzinnym obowiązującym w latach 1982-1999- na terenie Polski , oraz ogólnie obowiązującymi w tamtym czasie , zwyczajami wychowawczymi w danym Regionie .
---
Nie można porównywać Ówczesnego Polskiego Modelu Wychowawczego , z obecnym Modelem Norweskim
---
KONIEC KROPKA ...!!! .
---
Do momentu jak nie miałem Kompa i robiłem u Polaków ... to i owszem miałem Mgliste pojęcie otych administracyjnych sprawach .
---
Jednak Ja , po pracy nie siedziałem w pokoju pełnym dymu i oparów wódki , tylko jeździłem po okolicy Oslo i zasięgałem informacji u pracujących tu Ludzi ... tak legalnych jak i dzikusów ...
---
Czego skutkiem było to iż po miesiącu , wiedziałem na tyle dużo iż swobodnie mogłem zmienić pracę i starać się o legalny pobyt /rok 2006/... nie wyszło to całkiem dobrze bo... WIELKI polski SZEF ... świadomie pomieszał w papierach w UDI ... i cała korespondencja szła na jego adres ...
Niemniej i tak wiedziałem dużo więcej , niż ludzie z Mojej początkowej grupy ... .
Im nie zależało na legalu ... A Mi Bardzo ...
---
Co do ...-BV- nie ma tłumaczeń pewnie z prostej i prozaicznej przyczyny ...
Problem ten dotej pory dotyczył naprawdę małej ilości spraw ... może .. 2-4 promile wszystkich konfliktowych rozwiązań ...
---
Jeszcze dwa lata temu trzeba było samemu tłumaczyć dokumentację pobytową i związaną z Prawem Pracy , a DZISIAJ są już dostępne materiały po polsku w Necie ..,
Może za następny rok ...dwa ...i BV ...nie będzie mało wyjścia i wyda swoje przepisy w językach mniejszości narodowych ... .
---
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
no tak;czyli ty mogles przychodzic do domciu nachlany ,walic rodzinke po lbach bo taki byl np;zwyczaj w twojej dzielnicy,i nie masz sobie nic do zarzucenia w tym temacie? /jestem pewien ze masz../ trzebabylo wtedy tu przyjechac.....,a teraz uwazasz ze masz jakiekolwiek prawo oceniac innych?

o bv nie wiele mozna bylo sie dowiedziec przed sprawa nikoli a i nadal niewiele KONKRETOW mozna znalezc,/po norwesku tez/tylko ogolniki taki sam belkot jak w naszym sejmie.

ostatnio cos napomknoles o baranach w naszym rzadzie i tu sie z toba zgadzam,tyle ze sam bys idealnie tam pasowal,wiele mowisz nie mowiac nic.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok